Programma 2023


Hartcoherentie, hét antwoord bij stress?


Maarten van de Wiel

(praktijk Dorp3 Oud-Turnhout, praktijk Arcana Brasschaat)

 

maandag 11 december 2023

19.00u - 21.00u 

CC De Djoelen Oud-Turnhout

50€


Dat autisme en stress vaak hand in hand gaan is geen nieuw gegeven. Ook ouders van kinderen met autisme worden vaak geconfronteerd met stress. Maar vaak is het zoeken naar manieren om een antwoord te geven op deze stress.

Er wordt de laatste tijd veel verteld over hartcoherentie. Recentelijk is er onderzoek verricht naar de potentiële rol van hartcoherentie bij autisme. De bevindingen lijken veelbelovend en suggereren dat training in hartcoherentie kunnen bijdragen aan een verbetering van symptomen bij mensen met autisme.

Maarten van de Wiel is gecertificeerd hartcoherentiecoach en neemt u graag mee in het verhaal van hartcoherentie. Hij staat stil hoe hartcoherentie ingezet kan worden als antwoord op stress en richt zich hierbij zowel naar beroepskrachten, ouders van neurodiverse kinderen en personen met autisme zodat ze meteen aan de slag kunnen. 


autisme & de polyvagaaltheorie

-> online <-


Leen Honings

(MOVEMUS KALMTHOUT, ENSO BRASSCHAAT)

 

 

dinsdag 19 december 2023

19.00u - 21.00u 

45€


Heb jij al gehoord van de polyvagaaltheorieNee? Grijp je kans! 

Laat je volledig onderdompelen in deze bijzonder interessante theorie en in de biologie van stress

En laat stress nu net iets zijn dat mensen met autisme vaak ervaren maar, wat is stress nu? Wat kunnen we er zelf aan doen? Hoe komt het dat iemand met autisme het éne moment kan ontploffen en het andere moment zo kalm is? 

Leen Honings is oplossingsgerichte psychotherapeut en heeft 20 jaar ervaring in het werken met mensen met autismeLeen staat stil bij de oorsprong van stress, de verschillende staten van zijn en hoe je er door heen kan bewegen. 

Je mag een avond vol (h)erkenning, verbinding, co-regulatie en verademing verwachten.PROGRAMMA

voorjaar 2024autisme & puberteit


Maarten van de Wiel

(Arcana Brasschaat, Praktijk Dorp3 Oud-Turnhout)

dinsdag 30 januari 2024

19.00u - 21.00u 

CC De Djoelen Oud-Turnhout

50€


Rollende ogen? GezuchtHangen en scrollen in de zetel? Niet in, maar ook vooral niet uit bed te krijgen? Pittige discussiesProficiat, u heeft een puber in huis!

 

En die puberteit zit vol veranderingenplots is alles anders, .. 

Het is vaak een turbulente periode die veel onzekerheid geeft, een periode die zowel voor de puber en de ouders een hele uitdaging is.

 

Maar wat hoe is dit voor pubers met autismeLoopt dit dan anders?  Zijn er zaken die wij misschien toch anders moeten bekijken?

 

Maarten van de Wiel staat op zijn geheel eigen manier stil bij het thema autisme & puberteitEen avond waar hij het puberbrein in beeld brengt in hapklare taal met bijzonder veel metaforen


uitstellen? aanpakken!


Kobe Vanroy

(sterkmakers in autisme Gent)

dinsdag 27 februari 2024

19.00u - 21.00u 

CC De Djoelen Oud-Turnhout

50€ 


We hebben het allemaal wel eens: geen zin in een taakje dat eigenlijk echt eens moet gebeuren… We stellen het dan uit tot ‘later’ en meer dan eens blijft het dan gewoon liggen. Ook kinderen en jongeren met autisme stellen taken of opdrachten uit. Soms omdat ze onduidelijk zijn, maar er kan ook wat meer aan de hand zijn.

Tijdens deze avondlezing leer je wat ‘negatieve bekrachtiging’ is en hoe dit leidt tot uitstelgedrag bij jongeren met autisme. Vaak goedbedoelde adviezen als ‘komaan, je kan dat’ of ‘het duurt toch maar vijf minuten?’ creëren soms nog meer problemen dan ze oplossen. Maar wat is dan wel zinvol? Je krijgt een heleboel inspirerende tips om uitstelgedrag preventief en curatief aan te pakken, thuis of op school. Tips die jou misschien ook wel kunnen helpen als je zelf liever uitstelt…

Kobe werkt voor 'sterkmakers in autisme' en is ook verbonden aan het departement Lerarenopleiding en het departement Welzijn van de hogeschool UCLL in Diepenbeek. Verder is Kobe de bezieler van het project AutismevriendelijkOnderwijs.be.

Doorheen de jaren specialiseerde hij zich steeds meer in autistisch denken, onderwijs, motivatie, oplossingsgericht werken en sociale cognitie. Omwille van zijn deskundigheid in deze thema's en zijn levendige manier van presenteren, is Kobe Vanroy een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Hij leverde al verschillende bijdrages tijdens grote congressen in Vlaanderen, Nederland, Engeland, Schotland, Zweden...

 

 


autisme in de kleuterklas


Veerle Vantorre

(MC De Stroom)

woensdag 6 maart 2024

9.00u - 13.00u 

CC De Djoelen Oud-Turnhout

80€


Wanneer kleuters met (vermoeden van) autisme de aanpassingen en verheldering krijgen waar ze nood aan hebben, geven we hen een groot cadeau namelijk: ruimte om te ontwikkelen.

Het is belangrijk om te weten waar hun behoeften liggen om van daaruit te bekijken wat we als begeleiders, onderwijzers en ondersteuners voor hen kunnen betekenen.

De grote focus ligt op communicatie, spel en zelfredzaamheid. Drie thema’s waar we op kunnen inzetten om voor de kleuters met autisme een verschil te maken naar de toekomst toe.

Tijdens deze voormiddag geeft VEERLE VANTORRE hierover inzichten en praktische tips.


autistische burn-out

-> online <-


STEFANIE ROBER

(AUTICONNECT, MUDICO WELLEN)


donderdag 21 maart 2024

19.00u - 21.00u 

45€


Meer en meer wordt er gesproken over de ‘autistische burn-out’ maar wat is dat nu exact? De ‘autistische burn-out’ verschilt best wel van traditionele burn-out en wordt misschien nog te vaak onderbelicht. We zien hierdoor vaak een missing van "diagnose", voornamelijk bij volwassenen en ouderen.

Tijdens deze online vorming zal Stefanie Rober je meenemen in het verhaal van "de autistische burn-out" en de betekenis hierachter.


Sociale-Emotionele Ontwikkeling

WAT MAG/KAN IK VERWACHTEN VAN MIJN KIND?


ELINE CLEAYS

(ETIKETJES EN AFGESTEMD OPVOEDEN)


dinsdag 14 mei 2024

19.00u - 21.00u 

CC De Djoelen Oud-Turnhout

50€


We bevinden ons in een tijdperk waar afgestemd opvoeden centraal staat. Samen groeien vanuit verbinding en de opvoeding aanpassen op de ontwikkelingsnoden en behoeften van het kind.

Maar wat als de ontwikkeling net dat tikkeltje anders lijkt te lopen? Kan je dan de verwachtingen enkel afstemmen op de kalenderleeftijd van het kind?

De sociaal-emotionele ontwikkeling kan hierbij helpen. Als we inzicht krijgen op het jonger, vertraagd en soms fluctuerend functioneren binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen met autisme, helpt ons dat om meer in verbinding te blijven. We hebben meer zicht op wat een kind kan en wat een kind aankan want ... dat zijn echt wel twee verschillende zaken.

In deze bijzonder boeiende vorming neemt Eline Claeys, praktijkgericht orthopedagoog, gekend van "etiketjes en afgestemd opvoeden", je mee in de wereld van de sociaal-emotionele ontwikkeling aan de hand van het metafoor van de draad (door Gerrit Vignero).

Een behapbare en concrete methodiek om aan de slag te gaan met de sociaal-emotionele ontwikkeling.


verslaving bij jongeren met autisme


CHRISTIAAN HEELEN

(AUTICONNECT)


dinsdag 4 juni 2024

19.00u - 21.00u 

CC De Djoelen Oud-Turnhout

50€


Jongeren gaan tijdens hun puberteit door een identiteitsontwikkeling, wat natuurlijk ook geldt voor jongeren met autisme. Bepaalde factoren vergroten het risico op verslaving bij deze groep, dat zowel roesmiddelen zoals drugs en alcohol als gedragsverslavingen zoals gamen en gokken kan omvatten. Het is belangrijk om te begrijpen dat er altijd een reden is waarom jongeren met autisme dit gedrag vertonen, en dit kan verschillen van hun leeftijdsgenoten vanwege hun unieke denkstijl.

Het bepalen wanneer experimenteel gebruik problematisch wordt en wanneer bepaalde gedragingen dienen voor basisrust, is een uitdaging voor ouders, vooral omdat de rol van de leeftijdsgenoten steeds belangrijker wordt. Het is vaak moeilijk om zelf deze inschatting te maken. Daarom is het essentieel om te weten hoe hiermee om te gaan en wanneer professionele hulpverlening moet worden ingeschakeld.

Tijdens deze vorming verkennen we verschillende vormen van roesmiddelen en leggen we de link met de identiteitsontwikkeling van opgroeiende jongeren met autisme.

Christiaan heeft ruim tien jaar ervaring in de geestelijke gezondheidszorg, met nadruk op verslavingszorg, en heeft zich de laatste jaren toegespitst op autisme. Als oprichter van Auti-Connect verzamelt en traint hij deskundige hulpverleners op het gebied van autisme om de hulpverleningstekorten voor mensen met autisme en bijkomende psychische problemen aan te pakken. Hij heeft tevens een privépraktijk in Hasselt en werkt op basis van de 3e en 4e generatie contextuele gedragstherapie.