Hoogbegaafdheid wordt in het publieke debat nog al te vaak gereduceerd tot een hoog IQ. Alsof een intelligentietest voldoende is om te begrijpen wie iemand is. Professor Tessa Kieboom, expert in hoogbegaafdheid, wijst erop dat dit een veel te enge kijk is. Hoogbegaafdheid is immers meer dan enkel cognitieve scherpte – het is ook een manier van zijn. Een manier van in de wereld staan die niet te vatten is in cijfers, maar die wel diep doorwerkt in het dagelijks functioneren van kinderen, jongeren en volwassenen.
In haar lezing gaat Tessa Kieboom dieper in op de twee fundamentele luiken van hoogbegaafdheid: het cognitieve en het zijnsluik. Binnen het cognitieve domein komen modellen als het triadisch model van Renzulli, het multifactorenmodel van Mönks en het model van Heller aan bod. Deze bieden waardevolle kaders om te begrijpen wat hoogbegaafdheid inhoudt op intellectueel vlak. Maar minstens even belangrijk is het zijnsgegeven – die diepere laag die bepalend is voor hoe hoogbegaafde mensen denken, voelen en handelen.
Kenmerkend voor dit zijnsluik zijn eigenschappen als perfectionisme, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, hypergevoeligheid en een kritische ingesteldheid. Het zijn stuk voor stuk kwaliteiten die, mits (h)erkenning en juiste begeleiding, tot enorme kracht kunnen uitgroeien. Maar zonder begrip kunnen ze ook leiden tot innerlijke strijd, overprikkeling, faalangst of onderpresteren. Zoals Tessa Kieboom stelt: “De manier van zijn kan niet door een intelligentietest worden gemeten, maar bepaalt wél mee het functioneren van de hoogbegaafde leerling.”
Tijdens deze lezing biedt Tessa Kieboom niet alleen inzichten, maar ook herkenning, verdieping en handvatten om hoogbegaafdheid in zijn volle breedte te begrijpen. Of je nu ouder bent, leerkracht, begeleider, of zelf hoogbegaafd: deze avond biedt je een nieuw perspectief op een vaak misbegrepen thema.
Laat je inspireren door de kracht en complexiteit van hoogbegaafdheid. Schrijf je in en verruim je kijk op wat het écht betekent om hoogbegaafd te zijn.
WEERSTAND IN DE BEGELEIDING BIJ JONGEREN MET AUTISME
let op, maximum 30 deelnemers!
Als een moeder eens tegen me zei: 'Het lijkt wel een kleine tornado die plotseling uit het niets opduikt', moest ik erkennen hoe treffend die beschrijving is voor de combinatie van autisme en boosheid. Maar komt die 'tornado' echt uit het niets? Als het gaat om boosheid en agressie, is preventief handelen van vitaal belang. Hoe goed we ook ons best doen om situaties te voorkomen, er blijft altijd een kans op escalatie en confrontatie met intense woede-uitbarstingen of 'meltdowns'. Op dat moment is het cruciaal om te weten hoe te handelen, en nog belangrijker, wat we absoluut moeten vermijden.
Bij deze lezing richt Maarten van de Wiel zich vooral naar ouders en staat hij stil bij het preventieve aspect van het boosheid. Door preventief te werken kunnen we vaak al veel situaties voorkomen die tot boosheid zouden kunnen leiden. Maar zelfs met de beste preventieve maatregelen kunnen er nog steeds momenten zijn waarop een situatie escaleert. Daarom zal hij ook ingaan op effectieve strategieën om te reageren tijdens een woede-uitbarsting of meltdown. We zullen bespreken hoe je zelf als ouder de rust kan bewaren, je kind kan ondersteunen en een veilige omgeving kunt bieden.
Maarten van de Wiel, gegradueerde in de orthopedagogiek, is de drijvende kracht achter 2thepoint waar hij vormingen organiseert en geeft rondom autisme. Ondertussen startte hij ook groepspraktijk 2thepoint op waar hij zich richt op begeleidingen rondom autisme. Maarten werkt ruim 10 jaar als freelancer en combineert dit met zijn job als leerlingbegeleider binnen het type9 onderwijs. Gedurende de jaren specialiseerde hij zich steeds meer in thema's zoals stress, puberteit, rouw & verlies, hartcoherentie, enzovoort. Daarnaast is Maarten ook werkzaam voor autismevriendelijkonderwijs.be waar hij op regelmatige basis lezingen geeft.
PARTNERS IN AUTISME
ONLINE

Het aanvankelijke gevoel van een nieuwe relatie is veelbelovend. De verliefde vlinders nemen de bovenhand en er is zeer veel motivatie om deze relatie te doen slagen. Gaandeweg zal elk koppel enkele uitdagingen tegenkomen, maar wanneer een of beide partners autisme hebben, kunnen de perspectieven, behoeften en verwachtingen van de ander moeilijk te doorgronden zijn. Communicatie verloopt vaak moeizaam.
In deze vorming worden jullie uitgerust met de kennis en strategieën om elkaar beter te begrijpen en sterker te staan in jullie relatie. Sien Depoortere staat stil bij thema's zoals het voorkomen van miscommunicatie, het begrijpen en respecteren van elkaars behoeften, seksualiteit, zintuiglijke verwerkingsmoeilijkheden en huishoudelijke taken.
Gedurende deze online vorming zullen de kwaliteiten van beide partners worden erkend én zullen strategieën en tips aangereikt worden die vaak helpend zijn in het bevorderen van neurotypische relaties. Op die manier kan je er zelf mee aan de slag gaan.
Sien Depoortere is psycholoog en seksuoloog en werkt in haar praktijk vooral met jongeren en volwassenen met autisme. In haar webinars put ze inspiratie uit wetenschappelijke literatuur, aangevuld door verhalen uit haar praktijk en eigen leven met een neurodiverse partner.
EXECUTIEVE VAARDIGHEDEN AANPAKKEN & BEGRIJPEN

VICKI TOPS
(De Kronkel, Lille)
woensdag 23 oktober 2024
19.00u - 21.00u
CC De Djoelen Oud-Turnhout
50€